MBM BLOG

Mariska Weimar MBM coaching • 31 maart 2025

Angst - wat doe ik er mee?

Ik kan wel 367 blogs schrijven over het onderwerp Angst. Met uitleg, tips, trucjes, methodes om er vanaf te komen, wat het veroorzaakt, de functie ervan etc. Als je Gemini Ai vraagt hoeveel artikelen er op internet te vinden zijn met als onderwerp Angst ( ik begrijp dat dat niet een hele slimme vraag is J) dan zegt Gemini; Het is onmogelijk om een exact aantal artikelen dat hierover gaat te geven. Maar het is veel.

Afhankelijk van wat jij ervaart als jouw probleem ga je waarschijnlijk op zoek naar verlossing ervan. En dan weer afhankelijk van waar jouw interesses zijn, wat jouw overtuigingen zijn en hoe jouw algoritme eruit ziet krijg je antwoorden.

Er blijken een aantal angsten aangeboren te zijn. Ontstaan toen we nog een klein brein hadden en diepgeworteld in onze evolutie. De theorie is dat deze angsten ons geholpen zouden hebben te overleven. De angst voor vallen en de angst voor harde geluiden zijn de meest prominente. Maar ook angst voor het donker en angst voor spinnen en slangen worden genoemd. Dat wil niet zeggen dat iedereen ook deze zelfde angsten als zodanig voelt. Negatieve ervaringen vergroten al aangeboren angsten en positieve ervaringen verkleinen deze. 


Kortom er is een zee van informatie en als je zoekt dan vind je vast iets. Daarom nu even iets anders;

In dit blog wil ik je graag laten zien hoe ik zelf een gesprek had met mijn eigen angst. Ik geloof niet dat er iemand is die nergens bang voor is. Dat wil niet zeggen dat je de hele dag opgekruld ergens in een hoekje moet liggen en je huis niet uitkomt. Ik heb het idee dat er onder elke beperking/uitdaging die wij voelen een angst is. Daar waar je niet ‘vrij’ bent is een angst aanwezig. Check maar eens bij jezelf wat dat voor jou betekent.

Vind je je baan niet leuk meer? Wat maakt dat je geen ontslag neemt? Heb je angst dat je niet kan rondkomen?

Ben je in een relatie die niet prettig is of ronduit slecht maar ga je toch niet weg? Ben je bang om alleen te zijn? Durf je niet voor je eigen welzijn te kiezen? Ben je bang wat mensen van je zullen denken?

Wil je niet op de foto bij een familiegelegenheid? Waarom is dat vervelend? Wil je niet dat mensen naar je kijken? Vind je jezelf niet interessant genoeg voor de foto? Wat maakt dat jij dat niet zo zijn en andere mensen wel? Vind je het spannend als je aandacht krijgt? Ben je bang voor kritiek? Bang voor afwijzing? Bang wat andere mensen van je denken? Dat je wordt afgewezen?

Zoals je ziet kunnen je met een beetje doorvragen rechtdoor naar wat je eigenlijke angst is op elk moment dat je je niet vrij voelt. In het boek ‘Solve for Happy’ van Mo Gawdat ( echt een aanrader!) omschrijft hij het principe van je zgn. Safe Model. Dat is je brein die om jouw kern angst(en) allerlei lagen van andere onnodige angsten aanbrengt zodat je niet wordt geconfronteerd met die grote angst(en). Je kent het vast wel dat jouw brein je 50 redenen geeft om iets NIET te doen waarvan je hart heeft gevoeld het graag te willen. Bijvoorbeeld; een andere baan, het verbreken van een relatie, verhuizen naar een ander land etc.

Nu ik; ik volg hier het stappen plan van Mo (Gawdat) om te testen of het werkt ..


Stap 1. Geef toe dat je bang bent. Ok..ik geef het toe; ik ben bang. Zo, dat is er dan uit. Ik merk dat ik heel hard aan het werken ben. Aan 43 dingen tegelijk. Nieuwe clienten werven, blogs schrijven, ideeen uitwerken voor cursussen en podcasts, mijn website opnieuw inrichten etc. Ik realiseerde me dat dit vooral voortkomt uit een angst. Waarschijnlijk de angst dat ‘het toch niet gaat lukken’. ‘Angst’ kan er op verschillende manieren uitkomen. In dit geval ziet het er bij mij uit als idioot hard werken.

Stap 2. Begrijpen wat angst is.  Elke angst komt voort uit een geconditioneerde respons. Meestal geeft ons brein ons een gedoseerde hoeveelheid angst die net voldoende is om je niet helemaal vrij te voelen. Nooit. Ook al er is geen enkele acute reden voor deze angst. Zelfs wanneer er erge dingen in het verleden zijn gebeurd maar nu is het allemaal ok, doet je brein nog steeds de angst in meer of mindere mate. Afhankelijk van de context waarin je het voelt. Check. Dat snap ik. En dat weet ik ook. Tenslotte heb ik er op gestudeerd.

Stap 3. Benoem de angst.  Ik heb de angst dat ik het misschien niet zal redden als zelfstandig ondernemer. En daar horen andere angsten bij; de angst voor falen maar ook de angst dat ik mezelf niet kan onderhouden. De angst dat ik m`n pas verworven vrijheid ( los van de 9 tot 5 rat race) verlies. Nu ik het intik ziet het er in eens heel echt uit ook. Het schijnt dat mensen vaak liever hun angsten ontkennen dan onder ogen zien. Dat begrijp ik nu goed.

Stap 4. Begrijp hoe je Brein z`n Angst spel speelt;  je brein zal een heel logisch lijkend construct bouwen om te zorgen dat jouw echte angst en de pijn die daar onder huist te verbergen. In z`n puurste vorm is Angst een verdedigingsmechanisme tegen eventuele pijn. Jouw brein heeft als taak om jou te beschermen hier tegen of tijdig te waarschuwen zodat je de pijn kunt vermijden. Deze taak neemt jouw brein super serieus. Het geeft je gedachten en redenen om je in de angst te houden en zal ook op zoek gaan naar bewijs voor de validatie van wat je angst dan ook is. In mijn geval heb ik al 1000 gedachten gehad over wat er kan en zeker zal gebeuren als ik niet slaag als ondernemer. Waarom zou ik daar bang voor zijn? Omdat ik niet wil falen. Wat zou er erg zijn aan falen? Dan ben ik dus niet goed genoeg ( uiteindelijk is dit denk ik de moeder van alle angsten; NIET GOED GENOEG ZIJN) Mijn brein werkt overuren om mij allerlei voorbeelden uit het verleden te tonen waarin ik volgens haar ook beter had kunnen doen en ze schetst 100 mogelijke toekomst scenario`s die ook allemaal verkeerd eindigen.

5. Kijk je angst aan.  Vaak denken mensen dat het erbij hoort. De manier waarop wij lijden door onze gedachten. En zoals ik al eerder stelde; het wegduwen van gedachten maakt dat ze erger worden. Hoe groter de weerstand, hoe erger de angst. Dus in plaats daarvan vraag ik mezelf;

Zijn de gedachten die ik heb altijd waar? NEE.


Ben ik nu ok? JA.


6. Dans met je angst ( mijn eigen vertaling en idee van deze stap)  Wat is het ergst wat er kan gebeuren? Deze vraag wordt het ritme van deze dans. Als ik faal als ondernemer wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? Ik dacht dat het ergste was dat ik uiteindelijk, bij het wegrestaurant met de gele M, mijn avondeten uit de prullenbak moest halen. Jaja, dat had mijn brein helemaal in haar eentje bedacht. Ik heb haar nog even haar gang laten gaan en toen de vraag gesteld; wat is realistisch gezien de worst-case scenario? Dat ik weer een baan zou moeten zoeken... en dan deze vraag; En wat dan nog? Ga ik dan dood? Is dat het einde van mij? Natuurlijk niet. Ik vind de gedachte niet fijn maar 1. Het is nu niet zo en 2. Het is nu niet zo J Hoe waarschijnlijk is het dat het gaat gebeuren? Geen idee, nu gaat het goed. En dan nu mijn favoriete vraag van allemaal; Wat kan ik er nu aan doen om dat scenario te vermijden? Blijven werken aan mijn ideeen, een stappenplan maken en efficient met mijn tijd zijn, vertrouwen hebben in mijn eigen kunnen en vooral blijven ademhalen! Kan ik ervan herstellen als het toch zou gebeuren; JAZEKER! Wat zou er gebeuren als ik nu niks verander?  De stappen die ik noem als acties die ik kan doen, die doe ik al. Dus ik hoef niks te veranderen. Ik mag wel een andere overtuiging hebben over mijzelf. Dat als ik niks zou doen dat ik dan nog steeds goed genoeg ben. En de laatste vraag; Wat is het best-case scenario?  Wat als alles goed gaat en ik leefde nog lang en gelukkig. Dit is altijd de beste vraag om te stellen. Als ik me helemaal voor kan stellen hoe het is als ik een super succesvolle ondernemer ben, die een boek geschreven heeft, mooie cursussen geeft en honderden (of duizenden, want groot dromen mag) mensen heeft blij gemaakt en geholpen in balans te komen, dan weet ik waar ik het allemaal voor doe. En dan is het hebben van een beetje angst zo nu en dan niet erg.


Zoals je hierboven leest is er niet een kant en klare oplossing tegen angst. Het komt in verschillende vormen, hoedanigheden en het beweegt mee met jou, zodat het soms lastig te traceren en te identificeren is. Zelfs als het zich groots aandient in de vorm van paniekaanvallen kan het moeilijk zijn om de oorzaak te vinden en zal het onmogelijk lijken om ‘ermee te dansen’.


*Wil je eens samen kijken naar jouw angst mail me voor een vrijblijvend gesprek.


**Ik heb een (mini) cursus gemaakt voor mensen die angst hebben om te gaan rollerskaten maar dit toch heel graag zouden willen. In deze cursus ligt de nadruk op het identificeren van de angst en het oefenen met een aantal tools die je kunnen helpen de angst te minimaliseren, zodanig dat rollerskaten toch een optie wordt.

door Mariska Weimar 29 april 2025
Reis verhalen vertellen
door Mariska Weimar 17 april 2025
Wat ik leerde van het bouwen van mijn website

EGO

door Mariska Weimar 15 april 2025
In gesprek met 'haar'....
door Mariska Weimar 15 april 2025
Wanneer ben jij helemaal jij?
door Mariska Weimar 8 april 2025
Van Disbalans naar Veerkracht