MBM BLOG
Wat ik leerde van het bouwen van mijn website

Goh, dit klinkt alsof ik zojuist de bouw van een pyramide, in mijn eentje, met mijn blote handen heb afgerond. En zo voelt het ook, eerlijk gezegd. Ik had dit proces al eerder ondergaan, een aantal jaar geleden. Het ‘bouwen’ van mijn website. De eerste keer stond ik er anders in. Was ik eigenlijk alleen maar bezig met zo snel mogelijk de lucht in. Het idee dat als je op internet bestaat, dan moet het wel een echt bedrijf zijn. Zonder mijzelf te willen labelen, want dat blijft zo bij je hangen, vrees ik toch dat ik kwalificeer als een digibeet met een paar skills. Daarmee bedoel ik dat ik apps en programma`s die ik vaak gebruik vanaf een bepaald moment wel snap. Ik kan inmiddels wel een beetje overweg met Canva, ik begrijp hoe ik moet posten op Instagram en een mail versturen lukt goed.
Als het een beetje ingewikkelder dan dat wordt dan heb ik tijd nodig. Dat is meteen de eerste les;
1. Neem de tijd die je nodig hebt om iets te begrijpen. Laat je niet frustreren door wat je denkt dat je al had moeten kunnen.
Het programma dat mijn website host gebruikt kende ik niet. En eerlijk gezegd snapte ik het ook niet echt. Of, nou ja, echt niet dus. Door dat ik ernstig geïntimideerd was door het hele ding heb ik het lang uitgesteld voordat ik er mee begon. Dat is de tweede les;
2. Begin gewoon!! Ook al weet je nog niet precies hoe, zet een eerste stap. Het leren begint vanaf dat jij begint te bewegen.
Met heel veel weerstand en tegenzin ging ik aan de slag. En daar is nòg een les. En dat is in mijn geval wel meteen mijn grootste en tegelijkertijd bekendste thema. Weerstand. Wat betekent dat hier; in dit geval was ik veel aan het klagen over het programma en vooral over de mensen die het gemaakt hadden. ‘pff, dat hadden ZE toch wel anders kunnen doen’ en ‘tjonge, je moet hogere wiskunde gestudeerd hebben om dit te snappen’ of ‘ZE denken zeker dat ik niks beters te doen heb dan dit’.
Herken je er iets in? Dat je gewoon random mensen die je niet kent gaat beschuldigen van dingen die ze niet gedaan hebben? En dat je je dan allerlei dingen gaat afvragen die helemaal totaal niet relevant zijn? En dat dit je tegenhoudt om met een open mind en frisse moed te starten aan iets nieuws. Iets wat je misschien NOG niet kan maar wat je zeker iets gaat opleveren. Dat je eigenlijk al je macht en kracht weggeeft door je te focussen op dingen die buiten jouw invloed zijn en eigenlijk ook bijzaken. Het is een krachtige (niet helpende) strategie die je meestal onbewust inzet. In mijn geval om te vermijden dat ik iets ga doen wat ik misschien echt niet kan. Want dan is er dus bewezen dat ik ‘niet eens goed genoeg ben’ om mijn eigen website te bouwen. Nou, nou....
3. Wees bewust van hoe je weerstand zich manifesteert en ga er mee aan de slag. Niet door je ertegen de verzetten (want dat is nog meer weerstand) maar door je te beseffen wat er onder/achter die weerstand schuilgaat.
De weerstand blijkt dus een, niet zo effectieve, bescherming. Bescherming tegen eventuele teleurstelling of falen. Goed om te weten!
Ik bedacht me dat er misschien nog een optie is. Dat is dat het wel lukt. Dat ik, ondanks dat ik wat langer bezig, uiteindelijk een mooie website heb gebouwd. Eentje die leuk is om eens op rond te kijken en waar mensen al iets uit kunnen halen waar ze blij van worden. Een website die laat zien waar ik voor sta. Een website met een tof aanbod als je ook geïnteresseerd bent in zelfonderzoek en de beste versie van jezelf tevoorschijn wil laten komen. Een website met een aantal leuke werkboeken om te downloaden en zelfs een heuse oefening die je meteen inzicht geeft. Een website die mensen kan motiveren en inspireren om een stap te zetten richting minder stressen en meer flowen.
Nou, die website .. die is dus klaar! En ik ben er best trots op.
Lessen geleerd, website gebouwd... door naar de volgende uitdaging.